Filmbemutatók, kritikák, filmes hírek. • Spoilermentesen!
Ez nem egy szokványos filmes weboldal! • Ez a vászon sötét oldala...

A hosszú vagy rövid tartalom a jobb?

A kérdésre a válasz nem könnyű, hiszen a felhasználók többsége nem szeret oldalakon át olvasni, és számukra a viszonylag rövidebb tartalmak a jók, a keresőrobotok viszont a hosszabb szöveget díjazzák jobban. Meg kell találni az arany középutat, ha valaki rendszeresen frissíti a weboldalát.

Kinek szól valójában a tartalom?

A legtöbb blogger érdekes módon nem a felhasználók számára írja már a tartalmat, hanem a keresőrobotokat próbálják befolyásolni a jobb helyezésekért. A Google célja az, hogy a találati listán a lehető legjobb eredményeket jelenítse meg, és a felhasználók teljes körű tájékoztatása a cél. Az átlag olvasónak sajnos nincs annyi ideje, hogy órákat töltsön egy cikk mellett, sőt a kimutatások szerint a hosszabb cikkekbe bele sem kezdenek. Az optimalizált szövegírás lényege, hogy kb. 2500-3000 karakteres minőségi szövegek keletkezzenek, amelyeket nem is olyan nehéz befogadni, és a keresőrobotok sem tekintik silány tartalomnak.

Amikor valaki rendszeresen frissíti a weboldalát, és azt valóban a felhasználóknak szánja, akkor nem érdemes túl hosszú cikkeket készítenie. Ha mégis sok a mondanivalója, akkor azt több cikkre kell bontani, jó alcímekkel. A mai statisztikák szerint 10 másodperc elég ahhoz, hogy a felhasználó eldöntse, hogy ott marad-e egy adott honlapon vagy sem. Ha igen, akkor még további 2 percet tölt ott átlagosan, de többet nem. Egy hosszabb cikk így többet árthat egy blognak, mint amennyit használhat. Persze biztosan lesznek elszánt olvasók, akik végigolvassák, de a többség el fog kattintani, és a visszafordulási arány magasabb lesz.

Az is jó megoldás lehet, hogy a keresőoptimalizálás szempontjából fontosabb tartalmak hosszabbak, míg a felhasználók gyors tájékoztatását szolgáló cikkek rövidebbek. Így megvan az összhang, és mindenki nyer. Ez egy nagyon fontos kérdés, amit mindenkinek el kell döntenie, ha folyamatos tartalomfejlesztést végez.

Címke: Optimalizált szövegírás
Dátum: 2019-06-03