Filmbemutatók, kritikák, filmes hírek. • Spoilermentesen!
Ez nem egy szokványos filmes weboldal! • Ez a vászon sötét oldala...

Programozás feladatok gyakorolása

A programozás egy komplex, nagy odafigyelést igénylő, kreatív szakma, amit azok tudnak igazán jól elsajátítani, akik napi szinten gyakorolnak. A gyakorlás azonban csak akkor lesz hatékony a kezdők számára, ha a megfelelő példákat a megfelelő sorrendben oldják meg.

A könnyű feladatokkal kell kezdeni

Sokan vágnak bele úgy a programozás tanulásba, hogy a 0-ról kezdik el felépíteni a tudásukat. Nekik az alapszintű programozás feladatok gyakorlásával érdemes kezdeniük, amik által rálátást kapnak a programozás mibenlétére. Ha túl nehéznek érzik az eléjük kerülő példákat, amiket hosszas gondolkodás után sem tudnak megoldani, akkor hamar elveszíthetik az érdeklődésüket. Sokan ilyenkor azt gondolják, hogy a programozás mégsem nekik való szakma, hiszen, ha már az elején nehezen megy nekik, akkor mi lesz később? Fontos tehát, hogy már az elejétől fogva legyenek sikerélményeik a tanulóknak, ezek ugyanis motivációt adnak számukra a tovább haladáshoz, a meglévő tudásuk fejlesztéséhez.

A nehezebb példákkal lehet jól haladni

Ha az elemi feladatok már jól mennek a diákoknak, akkor lépésről lépésre tudnak haladni a nehezebb példákkal. Érdemes olyan programozás feladatok gyakorlásával folytatni, amikkel jól át tudják ismételni a korábban tanultakat, ugyanakkor mégsem érzik őket túl könnyűnek, mert új ismeretanyagot is tartalmaznak. Ha az egyszerű példákkal kezdik és az egymásra épülő, folyamatosan nehezedő feladatokkal folytatják, akkor soha nem érzik unalmasnak a gyakorlást. A programozás alapvetően egy kreatív szakterület, ami próbára teszi a problémamegoldó képességet. Fontos, hogy a diákok már az elejétől kezdve hozzászokjanak ahhoz, hogy az elméleti tudásanyag helyett a saját ötleteikre, gondolataikra támaszkodjanak feladatmegoldáskor.

Címke: Programozás feladatok
Dátum: 2021-02-10